Racen met en repareren van de TinyHawkS

De TinyHawk en de TinyHawk S zijn kleine quadcopters die qua ‘handling’ heel erg lijken op 5’’ race quads (voor freestyle is de TinyHawk wat minder geschikt). Het is een heel robuust ding wat moeilijk te slopen is maar waar je veel plezier mee kan beleven.

De software om de quad in te stellen is net hetzelfde als wat professionele racers gebruiken. De TinyHawk is dus ook een goede manier om voor weinig geld niet alleen te leren vliegen, maar om ook ervaring op te doen met wat er bij het vliegen met grotere modellen komt kijken.

In dit document verzamelen we informatie die relevant is voor het vliegen met en onderhouden van de TinyHawk en TinyHawk S.

Snel van start

De TinyHawk kan je binden aan alle FrSky compatibele zenders, bv de X9D of de QX7. Zorg dat je D8 selecteert. Heb je dat niet dan moet je je opentx firmware updaten.

In je radio selecteer je eerst D8 en klik je op bind. 

  • Binden van de TinyHawk v1 doe je door de bindknop ingedrukt te houden terwijl je de lipo inplugt. 
  • Binden van de TinyHawk S en de TinyHawk Freestyle doe je door gewoon je lipo in te pluggen. Zodra alle lichtjes gestopt zijn met knipperen hou je de bindknop 2 seconden ingedrukt.

Na het knopje op je tinyhawk ingedrukt te hebben klik je op stop in je radio. Trek de lipo uit en plug hem weer in. Je radio is nu gebind.

Na het binden stel je in betaflight, in de modes tab, de juiste switches om te armen en turtle mode.

Als je je VTX wil unlocken, hou dan het knopje achterop de camera ingedrukt en plug daarna de lipo erin.

Handleidingen

Standaardinstellingen flashen

Je kan de TinyHawk voorzien van standaardfirmware. Type in de CLI van de Betaflight configurator eerst het volgende: bl. Je zit nu in de bootloader (of zgn DFU) mode.

Videocamera

De videocamera van de TinyHawk wipt bij een crash nogal makkelijk uit z’n behuizing. Dat is fijn, want dan wordt de impact van de klap niet opgevangen door de lens. Het is ook vervelend want het gebeurt net te vaak. 

Je kan de camera vaak simpel terugklikken door de pod wat omhoog te trekken en de camera op de juiste plek te duwen. Lukt dat niet, dan kan je de pod ook losschroeven.

De beste oplossing bestaat uit een 3D printje, wat de camera ook nog eens beschermd. Een andere simpele oplossing tegen het vele loskomen van de camera is om wat verpakkingsschuim tussen de camera en de pod te wurmen. Anderen gebruiken wat hotglue om de camera vast te maken aan de behuizing. 

Video antenne

De video-antenne hangt los onderuit de pod van de TinyHawk. Dat geeft geen optimaal bereik. Het beste leid je de antenne (dat sprietje) achter boven uit de pod. Om ervoor te zorgen dat de antenne niet beschadigd bij een crash kan je een klein stukje krimpkous doen om het uitstekende stuk.

Videozender

Als je met meerdere mensen samen vliegt moet je er voor zorgen dat je videokanalen minimaal 37mhz bij elkaar uit de buurt zitten. Standaard is de videozender van de TinyHawk ‘gelocked’ op de CE goedgekeurde kanalen en kan je maar met weinig mensen samen vliegen. Als je je VTX wil unlocken, hou dan het knopje achterop de camera ingedrukt en plug daarna de lipo erin.

Verlies van radiosignaal

Als je een LBT (EU) versie van FrSky zenders, zoals de X9D of QX7, gebruikt dan wil het radiosignaal nog wel is op gekke momenten wegvallen. Dat is op te lossen door je modelprotocol op D8 te zetten en de telemetrie feature in Betaflight uit te zetten (je RSSI en batterij voltage worden gewoon nog naar je zender gestuurd).

1S of 2S?

De TinyHawk kan enkel met 1S vliegen. Z’n opvolger, de TinyHawk S, kan ook met 2S. Voor indoor vlieg je eigenlijk altijd met 1S. Outdoor, met wat wind, komt de 2S soms goed tot z’n recht. De KV van de motoren is eigenlijk wat te hoog 2S, dus de meesten prefereren om ook de TinyHawk S met 1S te vliegen.

Als je 2S wil vliegen, zorg er dan voor dat je het juiste ‘profiel’ hebt geselecteerd (zoek maar op YouTube: TinyHawk 2s profile).

Wat zijn goede lipos voor de TinyHawk?

Zoals je ziet kan je best een HV versie lipo kopen (zorg ervoor dat je lader dat ook aan kan). Let er ook op dat de lipos een PH2.0 plug, de zogenaamde powerwhoop plug, hebben.

Lipo laders

De Ultra Power UP-S6AC 6×4.35W 1S AC/DC LiPO/LiHV Battery Charger is een prima goedkoop ladertje waar je 6 HV lipos tegelijk mee kan opladen.

Props wisselen

Het wisselen van props op de TinyHawk S kan nogal moeilijk gaan. Zie dit filmpje (1m33s) met tips.

Ledverlichting

Een bestuurbare RGB LED is zo geïnstalleerd op je TinyHawk. Kom eens langs bij The Post Office en dan krijg je er eentje mee. Montage-instructies voor de bestuurbare RGB LED vind je hier.

Stotterende moter

Als je moter lijkt te stotteren en af en toe in de richting van die moter lijkt te vallen, controleer dan of de connectors van die moter niet zwart zijn. Even schoonmaken lost het probleem waarschijnlijk op. Gewoon de plugs nog eens goed aanduwen wil ook nog wel eens helpen.

Als je een beetje kan solderen dan is het zeker ook de moeite waard om je motoren direct aan de FC te solderen. Zeker als je TinyHawk S al wat ouder is, zal het er voor zorgen dat ie weer zo goed als nieuw vliegt! Voor elke moter zijn er 3 pads waar je op kan solderen. Je hoeft enkel de connector van de motor af te knippen en aan de moter te solderen. De connectoren op de FC kan je gewoon laten zitten. 

Help, ik heb een Futaba zender

De TinyHawk S heeft een extra uart poort. Met de x-boss ac900 dual receiver voor Futaba en FrSky kan je de TinyHawk toch met je Futaba zender besturen.

Reserveonderdelen en troubleshooting

Het is moeilijk om de TinyHawk S kapot te krijgen. Als ie toch stuk gaat vind je de onderdelen hier:

Laatste update: 6 november 2019

Nieuws over de TinyHawk